De werkwijze van Vloerenbedrijf Lau Kerkhof

Voordat we een nieuwe cementdekvloer bij je leggen, komen we bij je langs. Bij de eerste kennismaking controleren we of er voldoende ruimte is voor onze vrachtwagen om de werkzaamheden uit te voeren. Binnen kijken we of we meteen kunnen beginnen met het smeren van de vloer, of dat er eerst schoongemaakt moet worden. Op basis van de oppervlakte van de woning, de huidige staat en je wensen, stellen we een offerte op. Daarnaast voorzien we je van advies over de aanpak van de verbouwing. Een eerste kennismaking is altijd geheel vrijblijvend.

Waarom een cementdekvloer?

Een cementdekvloer is een vloer van zandcement en wordt ook wel smeervloer of specievloer genoemd. Het mortel voor de vloer wordt gemaakt door zand en cement te mengen. Zo ontstaat een substantie die snel hard wordt en niet uitloopt. De belangrijkste eigenschappen van een zandcementvloer van Lau Kerkhof zijn dat deze altijd helemaal strak en volledig waterpas ligt en daarom altijd egaal is. Zo is de vloer klaar om als ondergrond te dienen voor de uiteindelijke vloer. Denk hierbij aan tegels, parket, laminaat of tapijt. In ruimtes als de garage kan de smeervloer zelfs dienen als afgewerkte vloer.

Wat je moet weten over je nieuwe vloer

Een cementdekvloer droogt snel. Twee tot drie dagen nadat we de vloer gesmeerd hebben, mag deze belast worden. Al na één dag is het mogelijk om bijvoorbeeld tegels te leggen. De vloer volledig afwerken kan tot een week nadat de vloer is gelegd, óf vanaf 30 dagen daarna. Dit heeft te maken met de uitharding van de vloer. Over het algemeen geldt dat het per centimeter dikte van de vloer, één week duurt voor het zandcement om uit te harden. 5 centimeter dikte betekent dus een droogtijd van 5 weken. Sneller drogen is mogelijk met een speciale droogtijdversneller.

Scheuren in de cementdekvloer

Elke cementdekvloer vertoont na verloop van tijd scheurtjes. Doordat het cement krimpt bij de uitharding en door factoren van buitenaf, is het zandcement als het ware in beweging. Meestal zijn deze scheurtjes zo klein dat ze geen probleem vormen. Om de kans op grotere scheuren zoveel mogelijk te beperken zijn er verschillende oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld een extra wapeningsnet of een dikkere vloer. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Vakmanschap van Vloerenbedrijf Lau Kerkhof

Het perfect recht en egaal leggen van een cementdekvloer vraagt om vakmanschap. Dankzij onze jarenlange ervaring weten wij precies hoe we dit moeten aanpakken. Of het nu gaat om een klein vloeroppervlak of een grote klus: je kunt voor elke opdracht bij ons aankloppen.

Vloerverwarming in een cementdekvloer

Uiteraard is het mogelijk om vloerverwarming aan te leggen in een cementdekvloer. Bij het leggen van de vloer voegen wij kunststofvezels toe aan het zandcement om scheuren zoveel mogelijk te vermijden. Cementdekvloeren met vloerverwarming vragen om speciale aandacht: je kunt de vloer niet in één keer volledig warm stoken maar de warmte rustig opbouwen. Bovendien ontstaan scheuren vaak niet bij het opwarmen, maar juist bij het afkoelen. Belangrijk om te onthouden is dat de vloerverwarming pas na een maand voor het eerst aan mag, op een watertemperatuur die maximaal 5 graden warmer is dan de omgevingstemperatuur. Verhoog de temperatuur elke 24 uur met 5 graden, totdat je de 40 graden hebt bereikt. Warmer mag ook – tot een temperatuur van 55 graden – maar een hoge temperatuur vergroot wel de kans op scheuren. Koel daarna steeds met 5 graden af, tot je de begintemperatuur hebt bereikt. Herhaal deze cyclus als je daar voldoende tijd voor hebt om zo scheuren in het cement te voorkomen.